Turistične in kulturne znamenitosti

Grad Goričko

Grajsko poslopje spada med najobsežnejše fevdalne komplekse na Slovenskem. Ozemlje okrog današnjega Gradu je vključil v madžarsko državo kralj Bela III. in ga leta 1183 podaril cistercijanskemu samostanu v Monoštru. Kmalu je prešlo v last različnih madžarskih fevdalnih rodbin, ki so nepretrgoma gospodarile na območju od Grada, tedanje Gornje Lendave, pa vse do Murske Sobote. Grad je prava posebnost, saj nas najprej preseneti nenavadna oblika notranjega dvorišča z višjim zahodnim in nižjim vzhodnim nivojem, kar je posledica oblike grajskega hriba. Grajsko dvorišče, ki ga obdajajo stolpaste arkade, obkroža peterokotni tloris obodnih traktov, ki sežejo ponekod v prvo, ponekod pa v drugo nadstropje. Čeprav se v zasnovi skrivajo elementi srednjeveškega grajskega jedra, kaže danes celota baročno podobo iz 17. stoletja. Med njo so vpleteni tudi deli iz 16. in 18. stoletja (1751), kar velja posebej za kapelo z razgibano streho in za zvonik. Več o gradu

Slatinski vrelec

 Je izvir mineralne vode (vsebuje nad 1g/l raztopljenih mineralnih snovi ali nad 1g/l prostega plina CO2), ki se pojavljajo v severovzhodnem delu Slovenije. Velika gostota naravnih ali delno ohranjenih izvirov je ostala samo še v osrednjem delu Ščavnice in delu Kapelskih goric, na območju reke Ledave in v okolici naselja Nuskova, kjer se nahaja Nuskovski slatinski vrelec.

Ledavsko jezero

Je umetno akumulacijsko jezero, imenovano tudi Kraško jezero (nepoučeni mislijo, da gre za jezero z značilnimi kraškimi pojavi, vendar nima s kraškimi jezeri nič drugega skupnega, razen, da je tudi Ledavsko enkrat presahnilo in sicer zaradi nujnih vzdrževalnih del, leta 2011) na reki Ledavi. Vode Ledave in Lukaj potoka so zajezene s pregrado visoko 10m. Jezero leži na nadmorski višini 234 m, na območju vasi Ropoča in Krašči v Krajinskem parku Goričko. Njegova površina meri 218 ha.

Križevsko jezero

Križevsko jezero se nahaja v vasi Križevci, na predelu Dol in nudi življenjski prostor številnim pticam, vodnim živalim in ribam. Ravno slednje sem privabljajo predvsem ribiče, ki si želijo mirnega ribolova in sožitja z neokrnjeno naravo. Jezero je veliko približno 2 hektara, njegova povprečna globina pa je 1,5 – 2 metra. Ribe, ki prebivajo v jezeru so: krapi, ščuke, somi, rdečerepke, androgi, babuške in rdečeoke.

Bukovniško jezero

Bukovniško jezero z okolico (rastlinjaki Lušt in Plečnikova cerkev v Bogojini) vam ponuja doživet, kulinaričen in nenaporen izlet za skupine. Bukovniško jezero je umetno jezero veliko 4,5 ha, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. Jezero nudi domovanje mnogim ribam, zlasti krapom, amurjem, tolstobikom, smučem, linjem idr. Vodni ekosistem gosti sivo čaplojo, mlakarico in vodomca. V zraku kraljujejo kanja, kragulj in postovka, proti naseljempa srečamo lastovke, taščice, pogorečlke in seveda štorklje. Okolica jezera je obdana z gozdovi, ki nudijo domovanje srnam, jelenom in divjim svinjam. Na obrobju so prisotni fazan, jerebica, prepelica in poljski zajec. Ogleda pa je vredno tudi čez 300 zanimivih in lepih rastlinskih vrst.  Na dvignjenem predelu ob jezeru je kapelica sv. Vida in pod njo istoimenski studenec. O njegovi čudodelnosti so domačini prepričani od nekdaj. Po ustnem izročilu se je mnogim izboljšal vid ali so celo spregledali, če so si z vodo pri sv. Vidu izpirali oči. V premeru 450 metrov okrog izvira je odkritih in označenih 26 zdravilnih točk. Bukovniško jezero s svojimi sprehajalnimi potmi je odličen družinski izlet v naravo.

Vulkanija

Pri Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Ponovno smo ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija, kjer ga boste ne samo spoznali ampak dobesedno doživeli njegov izbruh. Ob tem boste spoznali še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega.Pot do izbruha zadnjega vulkana na območju Slovenije pa ni preveč enostavna. Na začetku boste spoznali krtka Olija, ki vas bo vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem, prišli na površje.Na sodobni interaktivni mizi boste spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov in kaj nam življenje z vulkani prinaša – tako v dobrem kot v slabem. Za tiste, ki boste želeli izvedeti več o razburljivem svetu vulkanov in silah, ki vladajo na našem planetu, smo pripravili atraktivne interaktivne vsebine. Za mlajše obiskovalce pa smo poskrbeli, da spoznajo svet vulkanov skozi preproste računalniške igrice.

Več o Vulkaniji

700 let star kostanj

Raste v sadovnjaku ob hiši Sidonije Čahuk. V obsegu meri 940 centimetrov, v premeru 299 centimetrov, visok je okoli 20 metrov. Ocena starosti je izredno težavna, nekateri menijo, da je drevo staro najmanj 700 let, drugi pa, da glede na trenutno stanje nima več kot 500 let.

Ker drevo stoji na prostem, na višji legi, je vidno od daleč. Domačini pripovedujejo, da je bil ta kostanj kot točka označen že v vojaških kartah v časih Avstro-Ogrske. Kostanj je veliko bolj vitalen kot njegov sosed, saj se za zdaj kostanjevemu raku, ki je usoden za veliko kostanjev, uspešno upira, ob tem kostanj redno rodi, toda nekoliko manj kot pred stoletji. Včasih je bilo na njem nad 200, zdaj pa le še od 50 do 60 kilogramov kostanjev.

Serdiški breg

Serdiški breg ali Rdeči breg (416 m. n. v.) je, takoj za Sotinskim bregom, drugi najvišji vrh na Goričkem. Sprva so ga imeli celo za najvišjega, vendar so ponovne geodetske meritve pokazale, da ni tako. Na vrhu, s katerega se prav tako kot s Sotinskega brega odpira lep razgled, stoji brunarica TD Rogašovci, ob njej pa je vinogradniško znamenje v obliki piramide, ki označuje vrh. V bližini je več anten v lasti radioamaterjev. Na Serdiškem bregu se celo leto dogajajo različne aktivnosti, povezane s turizmom, športom, gasilstvom in kulturnimi dejavnostmi. TD Rogašovci prireja večkrat letno pohode na vrh.

Lončarska vas Filovci

 V vasi je muzej, kjer si lahko ogledate stare domačije in postopek lončarstva. Vstopnina je simbolična: 2,5 EUR, če pa imate srečo, mogoče lahko naletite na skupino, ki ima poleg ogleda organizirano še demonstracijo dela ali kakšne delavnice in lahko tudi zraven malo poškilite ali celo poskusite svoje spretnosti kot lončar. Vas je znana predvsem po črno žgani posodi, v muzeju pa je tudi trgovina z domačimi izdelki, kjer si lahko vedno nakupite kakšen lep in uporaben kos lončene posode.

Plečnikova cerkev v Bogojini

Plečnikova cerkev velja za eno zanimivejših arhitektur 20. stoletja. Njeno fotografijo ste najverjetneje že kje videli, splača pa se jo pogledati tudi v živo, saj je res nekaj posebnega. 

Rotunda sv. Nikolaja

Romarska rotunda sv. Nikolaja leži v severovzhodni Sloveniji, 2km zahodno od slovensko-madžarske meje. Zgrajena je bila v 13. Stoletju v dolini Kobiljskega potoka ob srednjeveški prometni poti iz Alp v Panonsko nižino. V 19. Stoletju so rotundi prizidali zvonik, kupolo prekrili s pločevinasto streho, gotski krilni oltar pa odpreljali v Budimpešto.

EXPANO - Vrata v Pomurje

Pokukajte v izjemno stavbo Expana in preverite kaj ta ponuja. Ta ponuja razstave v inovativno in tehnološko izjemno izkušnjo doživetja sveta ob Muri, kjer predstavljajo bistvo tradicije, narave, našo sedanjost in naše sanje.

Poleg stavbe lahko še raziščete jezero, katero ponuja številne vodne aktivnosti, sprostitev in naprave motorik parka.

EXPANO

Surf in sup klub Pomurje

Na gladini Soboškega jezera doživite adrenalin in razgibajte celotno telo. Preizkusite svoje ravnotežje na sup deski, bolj pogumni pa se prepustite vetru in zajadrajte na surfu. Na sproščanja željne pa čakajo pedalini, ki vabijo na izlet po gladini jezera.

Spletna stran: surf-pomurje.si